Expo : Louis Raemaekers

Stedelijk Museum Aarschot

Gratis: € 0

http://www.gastvrijegemeente.be/initiatieven/vluchten-voor-geweld-vroeger-en-nu

Een expo over Louis Raemaekers, politiek tekenaar tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zijn illustraties en cartoons geven een beeld van de wreedheden van de Duitse soldaten bij hun inval in België. Hij maakte ook enkele tekeningen over de tragische gebeurtenissen die zich bij het begin van de oorlog in Aarschot afspeelden en over de vele vluchtelingen die in allerijl hun huis moesten verlaten en dikwijls ver weg in Nederland, Groot-Brittannië of Frankrijk een onderkomen vonden. Zijn cartoons, die over heel we wereld werden gepubliceerd, beïnvloedden de loop van de geschiedenis. Zij worden nu voor het eerst getoond in België.

Dezelfde expo toont het museum werk van Gerald Alsteens (GAL), hedendaags politiek tekenaar, berucht om zijn scherpe spotprenten. Als je zijn tekeningen naast die van Louis Raemaekers bekijkt, blijken de bijna honderd jaar oude cartoons uit de Eerste Wereldoorlog nu nog verbazend hedendaags. Een recente foto van het agentschap Reuters over de vluchtelingen bevestigt nog maar eens de grote actualiteitswaarde van zijn werk.

Enkele vluchtelingen uit Syrië, Iran, Afghanistan… uit het Peeterskasteel in Scherpenheuvel brengen ook hun verhaal in de expo. Hun lotgevallen sluiten nauw aan bij de plunderingen, brandstichtingen, moorden en het wegvluchten, drama’s die Aarschot meer dan honderd jaar geleden meemaakte. Zij brengen onze eigen geschiedenis heel dichtbij.

Gekoppeld aan deze expo werd er een tijdelijk programma speciaal voor middelbare scholen uitgewerkt. De expo in het Stedelijk Museum Aarschot met luik over vluchtelingen vandaag en met bijhorende activiteiten voor scholen, is als project ingediend bij “Gastvrije gemeente”. Indien het zou weerhouden worden, kan er op basis hiervan een permanent aanbod voor scholen uitgewerkt worden. Hiervoor heeft het stemmen nodig.

Het luik "Vluchten voor geweld, vroeger en nu" werd uitgewerkt ism de bewoners van Peeterskasteel Scherpenheuvel Caritas International


Schrijf je in op onze nieuwsbrief