Expo Meer dan 50 jaar zwemplezier in Aarschot, oproep voor materiaal

In de jaren ’50 werd er tijdens warme zomerdagen volop gezwommen in de Demer en de Motte. Toen Frans Daems het domein Schoonhoven aankocht in 1952, voorzag hij dan ook een zwemzone in de vijvers. Er werd een 50 meter zwembad aangelegd, waarin zwem- en duikkampioenschappen plaatsvonden ter gelegenheid van Aarschot kermis. Op 3 oktober 1965 werd de Aarschotse Zwemclub Schoonhoven gesticht.

Afgelopen 50 jaar organiseerde de zwemclub allerhande sportactiviteiten. Naast het zwemmen in openlucht tijdens de zomermaanden werden er tijdens de wintermaanden verschillende sporten beoefend: van turnen, volleybal en fietsen tot schaatsen op de bevroren vijvers van Schoonhoven. In de jaren ’70 werd er zelfs een vijfkamp georganiseerd met paardrijden, schermen, schieten, zwemmen en veldlopen. Maar er werd vooral gewandeld, AZS was zo ook een wandelclub tot de jaren 2000. Sommige van deze wandelactiviteiten worden nog steeds georganiseerd, zoals de Duvelmars waarvan de organisatie werd verder gezet door de Knoet.

Vanaf 1972 werd er zwemles gegeven in het zwembad van het Damiaaninstituut, maar KAZS heeft ook gezwommen in zwembaden van Tremelo, Betekom en Heist-op-den-Berg. In 1980 opende het zwembad Demervallei de deuren en zwom de KAZS in Aarschot.

Het ging de club niet steeds voor de wind door meerdere openingen en sluitingen van het zwembad tot 1985, een variabel ledenaantal, het verlies van stichter Frans Daems en de sluiting van het openluchtzwembad van Schoonhoven.

Toch, de zwemclub hield zich sterk en zette door. Vanaf eind jaren ’80 organiseert de club tal van zwemkampen in binnen- en buitenland: van Kluisbergen, Molenheide en Frameries tot in Zuid-Afrika, Frankrijk en Hongarije. Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag bekwam AZS de Koninklijke titel en werd het KAZS.

Oproep:

Voor deze tentoonstelling zijn wij op zoek naar film en fotomateriaal van zwemmen in de Demer en de Motte, bezoekers van/ kampeerders op het domein Schoonhoven en zwemkledij uit de jaren ’50-’60 tot 2000. Na de expo bezorgen wij u alles behouden terug (016/568451 of museum@aarschot.be).  

Meer info?

De expo “Meer dan 50 jaar zwemplezier in Aarschot met de Koninklijke Aarschotse Zwemclub Schoonhoven” zal doorgaan van za 18 november 2017 tot en met 21 januari 2018 in het Stedelijk Museum Aarschot

 

 

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Goed voor uw culturele gezondheid.