Meanderfietsroute

DE MEANDERS VAN DE DEMER
Van aan haar oorsprong nabij Tongeren stroomt de Demer in talloze meanders door een brede vallei naar haar monding in Werchter.
De Demer is een rivier met opvallend veel kronkels, ook meanders genoemd, die in de loop der eeuwen stelselmatig werden rechtgetrokken. Deze rechttrekkingen kwamen er om overstromingen te voorkomen en om de scheepsvaart te bevorderen. Nu is de Demer een licht kronkelende rivier, geprangd in een keurslijf van hoge dijken.
De meanders, afgesneden van de Demer, die u langs het traject tussen Aarschot en Werchter zult zien, kunnen recent dan wel eeuwenoud zijn. De oude zijn bijna volledig verland en begroeid met bomen en struiken. Zeker is dat deze kleine lusvormige vijvertjes echte natuurpareltjes zijn.
Door hun wisselende waterstand, tijdens de wintermaanden boordevol water en in de zomer vrijwel droog, herbergen deze meanders een diversiteit aan bloemen en planten. Het is ook een ideale verblijfplaats voor allerlei kleine amfibieën, waaronder de groene en bruine kikker, de pad en de salamander.

Download hier de route.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Goed voor uw culturele gezondheid.