Op bezoek bij Elise Caluwaerts

De perfecte combinatie tussen literatuur en muziek! Zo zou je de voorstelling Avondrood die op 13 december speelt in Cultuurcentrum Het Gasthuis, kunnen omschrijven. Schrijfster Lize Spit duikt samen met pianist Kim Van den Bempt en soprane Elise Caluwaerts onder in het werk van Richard Strauss. Wij brachten Elise een bezoekje en haalden herinneringen op uit haar schooltijd in Aarschot.

Elise, je bent operazangeres, niet het meest vanzelfsprekende beroep. Hoe ben je hiertoe gekomen?

 Ik kom uit een muzikale familie en was een muziekschoolkind. Ik zong ook in het Aarschots Jeugdkoor dat toen gedirigeerd werd door Frans Breugelmans. Voor mij waren de koorrepetities de fijnste momenten van de week. Ik keek daar echt de hele week naar uit. Eigenlijk was het op mijn notenleerexamen, toen ik twaalf was dat ik een stukje zong voor een jury (van muzikanten) en waar zij toen helemaal betoverd naar mij zaten te kijken. Dat was zo raar dat ik het midden gestopt ben om te vragen of er iets mis was, maar ze zeiden, je moet op zangles want je stem is echt prachtig. En dat heb ik gedaan. Dat doe ik nog steeds, trouwens, want professionele solisten laten zich coachen. Je kan het een beetje vergelijken met de training van een atleet, zelfs als je het heel goed kan, dan nog heb je iemand nodig die bijstuurt en ondersteunt.

 

Je liep school in het Sint-Jozefscollege te Aarschot. Heeft je schooltijd in Aarschot een rol gespeeld in je latere carrière?

Wie zeker een rol heeft gespeeld, is Josee Lehon. Zij nam ons mee naar de opera en nodigde choreografen en regisseurs uit om met ons te werken. Dat was echt een wereld die openging. Ik weet dat dat voor nog een paar kunstenaars die uit Aarschot komen zo is. Het Aarschots Jeugdkoor ook, natuurlijk, daar ontdekte ik dat ik Schubert prachtig vond en zo veel meer. Wat ook heel fijn was, was dat ik tijdens middagpauzes piano mocht spelen op de Bechstein vleugel. Heerlijk.

Er is mij pas nog iets heel grappigs overkomen, laatst was ik in Londen centrum, ik had daar even tijd bij St Paul's en wandelde daar rond en ik moest spontaan denken aan de Londenreis die we met het College gemaakt hadden; in de verte zag ik een groep jongeren op de trappen zitten die aan het luisteren waren naar een mevrouw met prachtige rode krullen die hen uitleg gaf en ik dacht bij mezelf dat het precies een kopie was van onze reis zoveel jaren geleden en grappig dat zelfs de leerkracht op Els Beerten leek. Toen draaide de leerkracht zich om en herkende mij. Het was Els en het waren de Collegestudenten. (lacht)

 

Als operazangeres reis je de wereld rond. Nu eens treed je op in China of Singapore dan weer in Canada of Australië. Kom je soms nog wel eens in het Hageland?

 Ik kom niet veel in het Hageland, ik ben zoveel weg en ik woon in Antwerpen, maar vind het wel een fantastische streek om naar terug te komen.

Op woensdag 13 december treed je samen met schrijfster Lize Spit op in het cultuurcentrum Het Gasthuis voor de voorstelling “Avondrood”. Wat mogen de bezoekers verwachten?

 Prachtige, meeslepende muziek en een heel ontroerend verhaal. Het wordt een heel mooie productie die het publiek niet snel zal vergeten.

 

*Interview uit het Stadsmagazine Stad Aarschot November-December 2017


Reacties

Reageer
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Wees de eerste om te reageren.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Goed voor uw culturele gezondheid.