SONICO

Piazzolla-Rovira: The Edge of Tango.

Theaterzaal Tickets
BASISPRIJS: € 14 - Kansentarief 21/22: € 2.8

Tijdens het seizoen 21-22 zal het Brusselse ensemble SONICO hulde brengen aan 'tango nuevo'-uitvinder Astor Piazzolla (die dit jaar zijn 100ste verjaardag gevierd zou hebben) met hun derde plaat Piazzolla-Rovira: The Edge of Tango. Piazzolla was immers niet de enige pionier en SONICO biedt graag een bredere invalshoek via de revolutionaire composities van Eduardo Rovira.

De titel voor dit dubbelportret is niet lukraak gekozen. Astor Piazzolla en Eduardo Rovira worden gewoonlijk voorgesteld als de twee baanbrekende voortrekkers van de 'tango nuevo' en er wordt vaak beweerd dat er een zekere rivaliteit tussen hen beide heerste en oeverloos gediscussieerd over wie van beide de eerste was die de tango moderniseerde. Historisch gesproken werd de eerste belangrijke aanzet tot de uitbouw van moderne tango in 1955 door Piazzolla gedaan met zijn Octeto Buenos Aires. Het jaar daarop sloot Rovira zich aan bij het Octeto La Plata, maar liet hiermee geen opnames achter.

Uit deze controverse is niets concreet of definitief naar voren gekomen, maar deze onbeantwoorde vraag vormde het perfecte uitgangspunt voor SONICO’s derde album Piazzolla-Rovira: The Edge of Tango. Hier wordt voor de eerste keer de muziek van beide octetten die de weg vrijmaakten voor de vernieuwing van de tangomuziek naast elkaar geplaatst. Met deze ensembles verkenden de twee protagonisten voor het eerst de grenzen (the edge) van het genre.

Dit album gaat in avant-première op 20 maart 2021 op het Klara festival/BOZAR, gevolgd door een tournee in Latijns-Amerika.

SONICO werd door de Argentijnse pers inmiddels bejubeld als ‘de redder van de tango nuevo’. De groep werd voor zijn 2 eerdere album’s ‘Eduardo Rovira: La Otra Vanguardia’ (2018) en ‘Eduardo Rovira: Inedito e Inconcluso’ (2020) en door zijn Zuid-Amerikaanse tournees in de magazines Billboard en Rolling Stone gecatalogeerd in de top 10 van meest essentiële hedendaagse tango-ensembles.


Foto Griet De Cort Productie El Antitango vzw Steun Vlaamse Gemeenschapscommissie, la Fédération Wallonie-Bruxelles en de Vlaamse Gemeenschap


A fuego lento


Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Goed voor uw culturele gezondheid.