Knikkerflessen - Niels Keil

De Kast van de KLeine Verzamelaar

CC Het Gasthuis

Heb jij al ooit gehoord van kogel- of knikkerflessen? Nee? Kom vanaf 5 november dan zeker eens een kijkje nemen in onze verzamelkast. Niels Keil is een fervent verzamelaar van zulke flessen en heeft een verzameling van meer dan 600 verschillende stuks. Een deel van zijn collectie zal te bezichtigen zijn in CC Het Gasthuis.

De kogel- of knikkerfles werd in 1872 uitgevonden door een Engelsman en gebruikt tot 1930. Er werd frisdrank of bier in verkocht. De flessen werden afgesloten door een knikker. Als je de knikker in het flesje drukte, kon je ervan drinken.

Niels was van kleins af aan al geboeid door flessen. De afbeeldingen die terug te vinden zijn op de knikkerflesjes vindt hij prachtig. Iedere brouwer of biersteker had zijn eigen logo. Deze logo’s werden in reliëf of gezandstraald aangebracht op de fles. “De meeste flesjes komen uit Engeland, maar ik heb er ook heel wat uit België waaronder eentje van een brouwerij uit Diest. Ik koop ze voornamelijk op antiek- of rommelmarkten en tegenwoordig ook via internet. Er kunnen nog altijd nieuwe exemplaren bij.” vertelde Niels in een interview aan De Streekkrant.


Wil jij graag Niels zijn collectie eens komen bekijken? Dat kan! Je vindt zijn verzameling de hele maand november terug in onze verzamelkast.


Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Goed voor uw culturele gezondheid.