Murderballads

T. Delbeke, Lady Linn, S. Meuris & G. Frateur

THEATERZAAL
uitverkocht
ruilbox/wachtlijst
BASISPRIJS: € 22 - Vriendenprijs: € 18 - Duoticket: € 0

Kom binnen. We zijn hier voor murderballads, muzikale bloedstollende thrillers. Wees niet bang. We doen meteen de deuren stevig op slot.. Lang niet alle vertellingen lopen immers goed af. Niet elke moordenaar is gevat. Een kleine troost. Vaak was het lied bloederiger dan de eigenlijke daad.

Murderballads waren lange tijd geliefde tabloids. In het pré-krantentijdperk werden moorden bij voorkeur heet geserveerd in catchy tunes met liefst een flinke scheut bloed en horror. De liedjes verspreidden zich dan ook als lopend vuur.

Iedereen begrijpt de driften die aanzetten tot moord: liefde, hebzucht, jaloezie, angst, woede, verlies….. Bovendien houden verhalen verloren geliefden in leven. Samen met de doden breit de songschrijver een nieuw verhaal, een nieuw leven.

“And while the song plays, we believe these dry bones can live.” (Tom Waits)

Het vleesgeworden cliché: de meeste slachtoffers waren vrouwen…slachtoffer van mannen die nog geen vader wilden worden of een nieuwe schone deerne prefereerden. Heel af en toe werd de trekker overgehaald door een vrouw, meestal na overspel van de man. Zo ook in ‘Franky and Johnny’, niet te klasseren volgens de jury als een eerste- graads moord. Franky kreeg in zijn zitvlak simpelweg geserveerd wat hij verdiende!

Blijven we hangen in een ver verleden? Niet noodzakelijk. Ok, Stagger Lee blijft eerste klas materiaal, maar ook Bob Marley schoot al wel eens een sheriff overhoop en Rihanna knalt er ook niet naast. Schoon materiaal in overvloed voor topzangers als Gregory Frateur, Tijs Delbeke en Lady Linn. Stijn Meuris breit de nummers in koelen bloede aan elkaar.


Zang Tijs Delbeke, Gregory Frateur & Lady Linn Muziek Stijn Meuris


Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Goed voor uw culturele gezondheid.