Henri Van Straten

KLOOSTERGANGEN
Gratis: € 0

HET GASTHUIS BRENGT OVERZICHTSEXPO ROND VERGETEN KUNSTENAAR HENRI VAN STRATEN

Na de Kunstkamer rond kunststromingen De Stijl en Dada duiken we opnieuw de jaren ‘20 van de vorige eeuw binnen. Van 15 oktober tot 19 november vindt in onze kloostergangen een overzichtsexpo van de vergeten Antwerpse graficus-schilder Henri Van Straten (1892-1944) plaats.

De Vijf
Samen met Frans Masereel, de gebroeders Cantré en Joris Minnen maakte Van Straten deel uit van ‘De Vijf’. Deze groep van Vlaamse avant-gardekunstenaars blies de houtsnijkunst of xylografie in Vlaanderen en Europa nieuw leven in. Het werk van Van Straten, beïnvloed door de Duitse expressionisten uit het begin van de 20ste eeuw, getuigt van een heel persoonlijke stijl met exotische invloeden.

Overzichtstentoonstelling
Na zijn mysterieuze dood in 1944 - Van Straten verdwijnt spoorloos bij de bevrijding van Merksem - raakt zijn werk tientallen jaren in de vergetelheid. Ludo Raskin maakte er zijn levenswerk van om het oeuvre van Henri Van Straten opnieuw onder de aandacht te brengen. Zijn uitgebreide overzichtscatalogus, hét standaardwerk over Van Straten, vormt de basis voor de overzichtstentoonstelling. Aarschottenaar Willem Verlinden bracht het cultuurcentrum in contact met Ludo Raskin. Samen treden ze op als curator.

Opening expo op 15 oktober
​CC Het Gasthuis nodigt u van harte uit op de opening van deze expo op zondag 15 oktober om 15 uur in de Gasthuiskapel. Het Jos Moons Trio zorgt voor de muzikale ondersteuning.


De heer Ludo Raskin, samensteller van de overzichtcatalogus, en Willem Verlinden zijn curratoren van deze expo en zullen aanwezig zijn op de opening en de inleiding verzorgen.


Schrijf je in op onze nieuwsbrief