CREATIEF SCHRIJVEN: een oefeningenparcours voor beginners

Els Beerten

CC Het Gasthuis Tickets
BASISPRIJS: € 180

Er bestaan geen toverformules om schrijver te worden. En toch heeft het een beetje met toveren te maken. Jij hebt de staf in handen en jij zwaait de woorden op papier. Alleen gaat dat zwaaien niet vanzelf, ook al denk je in het begin van wel. Want je moet wel willen zwaaien. En: altijd. Altijd moet je het willen. Willen is iets anders dan zin hebben. Willen is zin hebben en nog veel meer. Wat dat is, daar kom je vanzelf wel achter. Of niet. Niemand is immers verplicht om schrijver te worden. Maar stel. Dat je het kent. Het grote verlangen om met woorden op papier te zwaaien en wel zolang tot het er precies staat zoals je wil. En misschien ken je ook al het vloeken als het niet lukt. En heb je die ongelooflijke vastberadenheid om te blijven proberen tot het je uiteindelijk toch lukt. Omdat je al weet hoe het voelt als het er precies staat zoals jij dat wil. Dat genot dat je zo moeilijk kunt uitleggen aan wie het niet kent. Misschien zijn deze workshops dan wel iets voor jou.

Verwacht geen lezingen over schrijven, in elke workshop zal er hoofdzakelijk geschreven worden. Voor alle duidelijkheid: we gaan geen hele verhalen schrijven, geen romans of gedichten. Wel zal je de kans krijgen om kennis te maken met talloze aspecten van het schrijven. En die kennismaking zal gebeuren via een parcours van vele kleine en iets minder kleine schrijfoefeningen. Dat parcours speelt zich af op terreinen die schrijvers een leven lang blijven uitdagen: personages, ontwikkeling en uitwerking van spanning, flashbacks, ruimtebeschrijvingen, perspectieven, ruimte en tijd, de diversiteit van stijlen, zintuiglijk schrijven.

Je krijgt elke keer de kans om – in alle vrijheid en in de beslotenheid van gelijkgezinden - je teksten open te stellen voor feedback, je zult eveneens uitgenodigd worden om feedback te geven op de teksten van de anderen. Naar hartenlust zal je kunnen experimenteren. En hopelijk ervaar je dat je niet half schrijver kunt zijn. Schrijven doe je met ruim 100% betrokkenheid. En dat is goed. Want enkel dan zal je erachter komen. Of schrijven je manier is om in de wereld te staan. En als dat niet zo is, dan is er geen schip vergaan, geen oceaan leeggelopen. Er zijn vele manieren om in de wereld te staan, schrijven is er gelukkig maar één van. Maar stel. Dat het toch de jouwe is.

Els Beerten is schrijver van romans en leraar Nederlands, Engels en Creatief Schrijven.
Veel van haar boeken werden bekroond en in verscheidene talen vertaald. Voor 'Allemaal willen we de hemel' kreeg ze onder andere de Cultuurprijs Vlaanderen.


Docent: Els Beerten
Maximum 12 deelnemers
+ 16 jaar
6 lessenreeks
Data
: 10/10, 17/10, 24/10, 07/11, 14/11, 21/11


Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Goed voor uw culturele gezondheid.