Yol: The Full Version

Cinema Canvas

De Haven

Yol: The Full Version (2017) is gebaseerd op de Turkse film Yol uit 1982 van Yilmaz Güney. Het scenario werd door hem geschreven en geregisseerd door Serif Gören, omdat Güney in de gevangenis zat. Na zijn ontsnapping nam hij de negatieven van de film mee tijdens zijn vlucht uit Turkije en maakt hij de film af. Yol werd bekroond met de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes, maar in Turkije was hij verboden vanwege het vermeende negatieve beeld dat van het land werd geschetst. Turkije werd in die tijd geregeerd door een militaire dictatuur. Nog controversiëler was het gebruik van de Koerdische taal, muziek en cultuur in de film, hetgeen destijds verboden was.

De film vertelt het verhaal van vijf Turkse gevangenendie verlof krijgen en naar huis terugkeren. Hun belevingen onderweg vormen de leidraad voor de film. Ze schetsen een beeld van de Turkse samenleving, de drukkende moraal waaronder de inwoners gebukt gaan en vooral de positie van de Turkse vrouw. Is de vrijheid buiten de gevangenismuren niet net zo beperkt als erbinnen? Na intensief speurwerk werd in 2017 een nieuwe versie van de film uitgebracht: Yol: The Full Version. De film, met filmmateriaal dat verloren werd gewaand, werd bewerkt volgens het plan van Güney en voltooid ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag.


De keuze van :

Sahim Omar Kalifa is een regisseur die naam maakte met Oscargenomineerde kortfilms Baghdad Messi(2012) en Bad Hunter (2013). Vorig jaar won hij met zijn langspeeldebuut Zagros meteen de Grote Prijs op het Film Fest Gent.


Panel op Canvas én op locatie: Michaël Pas, Sahim Omar Kalifa en Gertjan Willems
een samenwerking van Canvas Cinema, Stad Aarschot en Het Gatshuis

tickets klik hier


Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Goed voor uw culturele gezondheid.