Evocatie: Sint-Rochus verlost Aarschot van de pest

Zomer van Aarschot

Stadscentrum

Tuin Vredegerecht – “De Merel” - vertelling 
De rijke ouders van Rochus zijn overleden. De jongeman weet niet goed wat hij met zijn erfenis moet doen. Regeren over Montpellier, zoals zijn vader, en zijn geld en goederen beheren? Het geld verbrassen met zijn vrienden? Of het uitdelen aan de armen en op pelgrimstocht naar Rome gaan? In Montpellier is er ook een jonkvrouw, Beatrice. Zij ziet Rochus niet graag vertrekken...
Timing: 20u50 – 22u00 – 23u10

Begijnhof – “De tocht door Aarschot” - theater
Montpellier 1340. De jonge Rochus is op weg naar Rome. Tijdens zijn tocht komt hij in aanraking met de pest. Hij geneest pestlijders, maar wordt ook door de ziekte getroffen. Overleeft hij de beproeving? En wat staat hem nog te wachten? Raakt hij in Rome en daarna terug in Montpellier?
Timing: 20u30 – 21u40 – 22u50

’s Hertogenmolens – “Tegen de pest” - theater
Aarschot winter 1667. De Grauwzusters vechten tegen de zwarte dood, de pest. Ondertussen is Rochus, door de eeuwen gehard, ook in Aarschot beland. Hij wordt er als oproerkraaier en spion opgepakt en belandt in de cel, waar ook molenaarsdochter Beatrijs zit opgesloten. Laat Rochus dit gebeuren?
Timing: 21u00 – 22u10 – 23u20

Gasthuiskapel – “Schimmen” - dansvoorstelling
Aarschot, winter 1667. Een loodzware last hangt de burgers van Aarschot boven het hoofd. De stad kreunt onder de pest.
Vluchten kan niet meer en de burgers blijven radeloos achter in een stad waar de pest wild om zich heen slaat.
De Grauwzuster voeren, op vraag van het stadsbestuur, een onophoudelijke strijd tegen deze ziekte die niet te stoppenlijkt.
Timing: 20u30 - 21u45 - 23u00 


Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Goed voor uw culturele gezondheid.