Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds

Stedelijk Museum Aarschot

Museum

Van 2 tot en met 27 februari 2019 loopt de tentoonstelling 'Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds' in het Stedelijk Museum Aarschot. De expo is gratis te bezoeken.

Het project ‘Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds’ brengt de hedendaagse cultuur rond de begijnhoven in woord en beeld onder de aandacht. Tekenaar Stefaan Kerkhof bezocht 40 begijnhoven en maakte er tekeningen van. Zijn zoon Alexander trok in zijn voetspoor met camera in de hand en onderzocht de maatschappelijke tendensen op de begijnhoven.
Het resultaat is een tentoonstelling over uniek erfgoed in de Lage Landen die aan actuele thema’s raakt. Met tekeningen, historische benaderingen, bijzondere verhalen, 360° fotomateriaal en videogetuigenissen. De tentoonstelling kadert in de viering van 20 jaar erkenning van dertien Vlaamse begijnhoven als UNESCO-werelderfgoed. Zij reist nog tot begin 2020 door de Lage Landen. 

Het Stedelijk Museum voegt een Aarschots luik toe aan de tentoonstelling.


Educatief aanbod

Lagere scholen kunnen een exclusief klasbezoek brengen aan de expo onder leiding van een stadsgids en aansluitend deelnemen aan een workshop onder leiding van de Gasthuissisters.  

Wanneer? Tijdens de week van 11 tot 15 februari (uitgezonderd dinsdag 12 februari) om 9u, 10.30 en om 13.30u. Duur van de rondleiding en workshop: 1.30u.

Voor middelbare scholen bieden de eigentijdse thema's als emancipatie, stedenbouw, sociaal engagement... volop stof tot klasdiscussie en lesinspiratie. Voor verschillende graden, studierichtingen en vakken zijn er aanknopingspunten met de eindtermen. Een klasbezoek brengen aan de expo loont dus zeker de moeite. Middelbare scholen kunnen de tentoonstelling bezoeken onder leiding van een stadsgids en dit van 2 tot en met 27 februari (uitgezonderd dinsdagen en de week van 11 tot 15 februari), tijdens de openingsuren van het museum. Duur van een rondleiding: 30 min.

Prijs per leerling voor deelname aan het educatieve aanbod: 0,60€, zowel voor middelbare als voor lagere scholen. Reservatie voor het educatief aanbod voor vrijdag 25 januari 2019 in het Stedelijk Museum via telefoon 016/568451 of via mail museum@aarschot.be.

Aanbod voor in de klas voor middelbare scholen: educatieve map (gratis online beschikbaar na aanvraag login) Doelgroep: 2de en 3de graad aso, tso en kso educatieve map: www.eeuwenoudeigentijds.be/educatie. Vragen, opmerkingen en aanvragen login: museum@aarschot.be

De tentoonstelling is gratis te bezoeken. Rondleiding op de tentoonstelling met stadsgids is betalend: info en reservatie via toerisme@aarschot.be  

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Goed voor uw culturele gezondheid.