Maurice Haccuria 1919 – 1991

Kloostergangen

Maurice Haccuria (1919-1991) was een veelzijdig kunstenaar en volbloed autodidact. Gepassioneerd door diverse expressievormen waren voor hem schilderkunst, beeldhouwkunst en grafiek evenwaardig.
100 jaar geleden werd hij geboren in Limburg en hij vestigde zich al bij de bevrijding in 1945 in Aarschot. Hij vat er een onderwijsloopbaan aan en wordt er enkele jaren later tevens leraar schilderkunst aan de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten.
De evolutie in zijn artistieke loopbaan verliep rechtlijnig, los van de modieuze stromingen van zijn tijd. Hij koos resoluut zijn eigen weg. Het artistiek kunnen van deze kunstenaar vond nationale en zelfs internationale weerklank en tal van onderscheidingen vielen hem te beurt. Toch werd hij nooit populair bij het brede publiek. De enigszins bescheiden artiest had niet veel oog voor de osmose kunst-economie en voelde zich niet thuis in het labyrint van de kunstlobby.


In november van dit jaar brengt het Gasthuis met een retrospectieve tentoonstelling postuum hulde aan deze prominente en betekenisvolle kunstenaar. Dit is de eerste tentoonstelling in een reeks rond grote Aarschotse kunstschilders. 


Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Goed voor uw culturele gezondheid.