Expo 'De bijenwoning' - opening uitgesteld

Museum

Onze honing- en wilde bijen hebben het dezer dagen zeer moeilijk door de verarming van de natuur, exotische belagers en pesticiden. In dit kader organiseert de Imkersgilde Sint-Ambrosius Aarschot, Baal en Omstreken (ISABOvzw), in samenwerking met de stad Aarschot, een expo over de bijenwoning samen met een reeks activiteiten en feestelijkheden.

 

Van zondag 22 maart 2020 tot en met 31 mei 2020 loopt in het Stedelijk Museum een moderne tentoonstelling over De Bijenwoning van toen en nu. Wilde bijen, honingbijen en wespen hebben namelijk elk hun eigen manier van huisvesting (nesten, hangkorven, kasten). Daarnaast heeft de mens de bijen een handje geholpen door het bouwen van bijenhotels of door het houden van honingbijen in korven en kasten, en verder ook door het aanplanten van talrijke bijenvriendelijke planten. De evolutie van de bijenwoning zal uit de doeken worden gedaan met een interactieve tentoonstelling van materialen, foto's en filmpjes van vroeger en nu. In het museum zullen verschillende types bijenwoningen te zien zijn, alsook een volledig bevolkte bijenkast met moderne monitoring. Op verschillende momenten worden rondleidingen voorzien. 

 

Tijdens de volledige periode van de tentoonstelling maart-april-mei zullen nog tal van activiteiten, workshops en voordrachten plaatsvinden, zoals een bijenwandeling, een workshop bijenhotels, een workshop koken met honing, en honingslingeren. Daarnaast is ISABOvzw ook op wekelijkse basis terug te vinden op de educatieve bijenstand in het Elzenhof van Aarschot voor een echte praktijksessie met bijen.

 

Tijdens de feestelijkheden die plaatsvinden op zondag 22 maart 2020 in het kader van de 50ste Grote Brabantse Bijenmarkt en Plantenruildag van de Imkersgilde ISABOvzw, zullen op de verschillende locaties op de gasthuissite nog extra activiteiten, plaatsvinden, zoals een workshop korfvlechten, een workshop inventieve bijenmaterialen, een voordracht over de bijenvriendelijke tuin, en een voordracht over de wilde bijen.

 

 


Meer info

http://www.isabovzw.com/
https://www.instagram.com/isabovzw
https://facebook.com/ISABOvzw/

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Goed voor uw culturele gezondheid.