Het laatste weekend van augustus organiseert de stad Aarschot, in samenwerking met het cultuurcentrum Het Gasthuis, een evocatie die opgebouwd wordt rond het leven van pastoor Dergent.

Pastoor Dergent vervoerde op 26 augustus 1914 drie gewonden uit Gelrode naar Aarschot. Bij zijn terugkeer werd hij in Aarschot aangehouden door Duitse soldaten en opgesloten in het stadhuis. Daags nadien werd hij op mensonwaardige wijze bespot en mishandeld. Nadat men hem gevraagd had zijn geloof af te zweren, werd hij om 19.10 u in de hoek van het Blijkershuis met drie revolverschoten gedood.
De Aarschotse gidsenbond zal aansluitend bij deze evocatie een 5-tal rondleidingen organiseren, die informatie brengen over het tragisch levenseinde van deze man.

26/09/2021: Door het Vorsdonkbos naar de kastelen van Rivieren en Nieuwland
Onze laatste wandeling gaat door het Vorsdonkbos naar het kasteel van Rivieren. We bezoeken er het kasteeldomein van Rivieren. Het kasteel werd tijdens de Eerste Wereldoorlog bezet door de Duitsers. Ze stalden er hun paarden, vernielden er de inboedel en namen heel wat waardevol kunstwerk mee. We vervolgen onze weg verder naar de Demerbrug. Op 2 september 1914 haalde men het lijk van de vermoordde pastoor Dergent hier uit de Demer.  Men begroef het voorlopig achter de Demerdijk in een uithoek van zijn parochie. Langs de Demer zetten we onze wandeling verder naar het kasteel van Nieuwland, de turfputten.Via de Liedeberg keren we terug naar het centrum van Gelrode.
Praktische gegevens: zondag 26 september 2021 om 14 u.
Afspraakplaats: Parking voor de Sint-Corneliuskerk van Gelrode


26/09: parking Sint-Corneliuskerk Gelrode, 14 uur
Mondmasker verplicht.


Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Goed voor uw culturele gezondheid.