Filofeestweek: Sartre

Violette (Martin Provost)

Theaterzaal Tickets
BASISPRIJS: € 8 - Kansentarief 21/22: € 1.6

Violette Leduc (1907-1972) was één van de eerste Franse schrijfsters die onderwerpen behandelde als vrouwelijke seksualiteit, abortus en de aantrekking tot beide seksen. Violette werd daarin aangemoedigd door haar mentor: filosofe en schrijfster Simone de Beauvoir.

De Beauvoir was doorheen haar leven omringd door een opmerkelijk gezelschap: de filosofen/schrijvers Jean-Paul Sartre, Albert Camus, Maurice Merleau-Ponty, Jean Genet en filmmaker/dichter Jean Cocteau. Dit weerbarstige wereldje vormt de setting van een opmerkelijke film over één van De Beauvoir’s beschermelingen, volgelingen en bewonderaars: de relatief onbekende Violette Leduc.

De film voert ons langs diverse hoofdstukken uit haar tumultueuze leven, ieder hoofdstuk gewijd aan een persoon, een plek of een titel van een van haar boeken. Violette is geen traditionele biografische film, maar een ontroerend, oprecht en sympathiek portret van een schrijfster wier seksualiteit aan de basis lag van haar werk en die zonder vrees de confrontatie aanging met de pijn en realiteit van het vrouw-zijn.


Trailer - Violette


Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Goed voor uw culturele gezondheid.