Lezing

De Kunstkamer: Herr Seele

Theaterzaal Tickets
BASISPRIJS: € 8 - Kansentarief 22/23: € 1.6

Als kind maakte Herr Seele al onder andere stripverhalen, olieverfschilderijen, muziekinstrumenten, partituren en boeken.

Tot zijn zestiende zat hij op school in Torhout, daarna studeerde hij drie jaar aan de kunstacademie in Gent. Hier ontmoette hij Kamagurka.

Eind jaren zeventig leerde Herr Seele in South Wales piano’s stemmen en herstellen. Dit beroep beoefent hij ook nu; hij heeft een zaak in piano’s en restaureert instrumenten.

In 1980 trekt hij naar Italië. Hij studeert er restauratie aan het Instituto di restauro. Herr Seele keert terug naar Vlaanderen voor het licht. Hij bouwt gaandeweg een belangrijke pianocollectie op. Tijdens zijn academiejaren leert hij zijn compagnon de route Kamagurka (Luc Zeebroek) kennen. Hun artistieke wegen lopen nog steeds parallel. Zij zijn de erfgenamen van het surrealisme. Cowboy Henk is hun kind.

Ze vullen elkaar aan in woord en beeld. Ze stellen samen tentoon, maken schilderijen, teksten, theater, film, radio. Herr Seele werkt voor Humo, De Standaard, De Lage Landen en als onafhankelijk kunstenaar.

Na een jaar studie in Florence kwam Herr Seele in 1981 terug naar België en werd zijn Cowboy Henk-strip elke dag gepubliceerd in De Morgen.

In 1983 werd de eerste Cowboy Henk-strip in Humo geplaatst. In hetzelfde jaar breidde de samenwerking met Kamagurka zich uit naar het theater en televisie.

In 2013 is hij de eerste kunstenaar die in het atelier van Cézanne in Aix-en-Provence mag schilderen. Hij schilderde in 2017 een heel jaar lang één zelfportret per dag.

In 2023 opent in Oostende het Cowboy Henk/ piano museum, de ideale gelegenheid om Herr Seele uit te nodigen om over zijn werk te praten. 


Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Goed voor uw culturele gezondheid.