Jan Martens/GRIP

Elisabeth Gets Her Way

Theaterzaal Tickets
BASISPRIJS: € 16 - Kansentarief 22/23: € 3.2

De nieuwe solo van en door Jan Martens is een gedanst portret van de Poolse Elisabeth Chojnacka (1939-2017), een uitzonderlijk getalenteerde en gepassioneerde muzikante die mede verantwoordelijk was voor de revival van klavecimbelmuziek. ELISABETH GETS HER WAY wil een ode brengen aan deze bijzondere vrouw. De solo wordt gedragen door docu-audiofragmenten en een soundtrack die breed gaat, van Nyman over Montague tot Ligeti. Jan Martens is een buitengewone danser die verschillende bewegingsstijlen samenbrengt, net zoals Chojnacka met enkele eeuwen aan muziekgeschiedenis in de vingers moeiteloos tussen registers en genres heen slalomde.

Martens’ oog viel op Elisabeth Chojnacka tijdens het creatieproces van Any attempt will end in crushed bodies and shattered bones. Haar gevoel voor ritme en haar bereidheid om buiten de lijntjes te kleuren, maakten haar voor Martens een portret waard. Bovendien voedde ze als ‘muze’ van veel avant-gardecomponisten Martens’ denken over de relatie tussen schepper en vertolker.

Extra Solo: Erato - Femke Gyselinck

Voorafgaand aan de solo van Jan Martens trakteren we u op nog een korte danssolo van danser en choreograaf: Femke Gyselinck. Ze vindt een enorme bron van inspiratie in de troost, verstrooiing, passie, vreugde en schoonheid die muziek kan bieden en het vermogen om het onzegbare tot uitdrukking te brengen. In deze intieme en korte solo op muziek van Palmistry, Gwilym Gold  en Hiatus Kaiyote laat ze de muziek en de fysieke expressie van haar dansende lichaam tot één stem versmelten. Om helemaal vrolijk van te worden!

 


Choreografie & dans Jan Martens
Sound engineer documentary Yanna Soentjens
Lichtontwerp Elke Verachtert
Kostuumontwerp Cédric Charlier
Videomontage Sabine Groenewegen
Technische Leiding Michel Spang & Elke Verachtert
Productie GRIP
Internationale Spreiding A Propic - Line Rousseau & Marion Gauvent
Coproductie De Singel (Antwerpen, BE), Les Hivernales – CDCN d’Avignon (FR), Julidans (Amsterdam, NL), C-TAKT (Limburg, BE) & Perpodium (BE)
Foto Luis Xertu

 


Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Goed voor uw culturele gezondheid.