Aquila

Operettefestival

Theaterzaal Tickets
Theaterzaal Tickets
BASISPRIJS: € 18 - Kansentarief 22/23: € 3.6

Viktoria en haar Huzaar

De Hongaarse ritmeester der huzaren, Koltay, is met zijn oppasser Janczi in Russische krijgsgevangenschap geraakt. Janczi speelt een lied vol heimwee op zijn geliefde viool. Een van de soldaten van de wacht belooft hen te helpen ontvluchten in ruil voor het instrument. Het ontvluchtingplan lukt.
John Cunlight, Amerikaanse gezant in Tokio, viert daar met zijn vrouw Viktoria, een afscheidsfeest, omdat hij in Petrograd als gezant is benoemd. Tegelijkertijd wordt het verlovingsfeest gevierd van de broer van Viktoria, graaf Ferry, met de bekoorlijke Japanse O Lia San. Viktoria is echter zeer opgewonden. De dag tevoren heeft zij op een tochtje door de stad de man gezien die zij reeds lang dood waande, Koltay, haar vroegere verloofde. Ook Koltay, die haar heeft herkend, weet niet hoe hij het heeft als hij haar in Tokio ziet. Zij hebben echter geen gelegenheid met elkaar te praten. Onder de naam Czaky meldt Koltay zich om hulp op het Amerikaanse gezantschap, want hij heeft gehoord dat daar ook Hongaren zijn. Als hij tot zijn verrassing aan Viktoria wordt voorgesteld ervaart hij de bittere waarheid. Cunlight weet van niets en biedt aan om hem te helpen en neemt Koltay en zijn oppasser meet naar Petrograd, terug in het hol van de leeuw. Viktoria bevindt zich in een moeilijke positie.
Voor haar man houdt zij haar werkelijke gevoelens verborgen. Een uiteenzetting met haar vroegere geliefde van wie ze nog altijd houdt, gaat ze uit de weg. Tenslotte weet Riquette, haar kamenier, die een zwak heeft gekregen voor Janczi, hen beide samen te brengen. Viktoria vertelt dan dat men haar had gezegd dat hij gesneuveld was en dat zij tenslotte na lange rouw en verdriet de echtgenote van Cunlight is geworden, meer uit dankbaarheid voor zijn hulp dan uit liefde. koltay vraagt haar samen met hem naar het vaderland te vluchten, maar zij wil haar man niet in de steek laten. Ondertussen hebben de Russen Koltay herkend en alleen Cunlight kan hem nog helpen. Dat wil deze ook wel, ondanks dat hij van Ferry gehoord heeft wie de vermeende Czaky in werkelijkheid is. Maar Koltay weigert alle hulp en levert zich vertwijfeld aan de vijand uit.
Het slot speelt zich een jaar later af in het Hongaarse dorp Doroszma, waar ook het stamslot van Viktoria staat. Viktoria’s en Cunlights wegen hebben zich door het gebeurde gescheiden. Koltay heeft door tussenkomst van Cunlight genade gekregen en is tegen Russische gevangenen naar Hongarije uitgewisseld. Na een wereldreis heeft Viktoria eenzaam en zonder hoop haar kasteel weer opgezocht. Ook Ferry is daar met O Lia San, terwijl ook Janczi daar is met Riquette. Deze beide gelukkige paren willen zich bij het grote wijnoogstfeest voor het leven binden. Een oud gebruik wil dat bij dit feest drie paren in de echt willen treden en ze hopen nu maar dat Viktoria tot het derde zal behoren. Janczi denkt aan Koltay, zijn vroegere ritmeester. Ferry aan Cunlight, die inmiddels gezant te Boedapest is geworden. Als Cunlight komt, lijkt Viktoria werkelijk bereid hem weer te volgen, maar op dat moment dat zij nar hem toe wil gaan, verschijnt Koltay ten tonele, door Cunlight geroepen. En zon vinden eindelijk Viktoria en haar huzaar elkaar.

 

In de hoofdrollen: Ange De Wulf, Erik Dello, Dirk Daelemans, Rose – Marie Simons, Diana Gommers en Richard Van Besauw.


Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Goed voor uw culturele gezondheid.