Evocatie - Bitterzoet, het verhaal van de seizoenarbeid

Rillaar, begin 20ste eeuw, loopt in september-oktober haast leeg. De levenslustige gemeente verandert in een ‘dorp van gesloten blinden’. Mannen, vrouwen en ook kinderen verlaten hun huizen om als seizoenarbeiders in Wallonië bij de grote boeren de bietenoogst te doen in vaak mensonwaardige omstandigheden. Immers in de periode 1850-1960 was er in het Hageland, en ook in Rillaar dat in het midden ervan ligt, geen werk. Gezinnen, vaak met veel kinderen, raakten nauwelijks rond met hun inkomen. De gezondheidszorg stond nog niet op punt. Naar school gaan was niet belangrijk. Wie kon 

werken moest werken. Als seizoenarbeider, in de klein biet, de graanoogst, de grote biet. Het leven van de seizoenarbeider en zijn gezin was bitterzoet.

Bitter door de loodzware arbeid in weer en wind, de slechte arbeidsomstandigheden, de povere huisvesting, zoals slapen in een koeienstal, het niet al te beste eten. Zoet door het samenhorigheidsgevoel in het dorp, de hechte vriendschappen, met af en toe een stevige ruzie, de kermis.

In ‘Bitterzoet, het verhaal van de seizoenarbeider’ beleef je met vader Beire, de jonge Nest en Mon, de norse ploegbaas Gène, de vriendelijke ‘placeur’ Frans van Gukke Vos, vrijbuiter Gerrit, Germaine, die de orde op het veld en in de stal houdt en vele andere boeiende figuren, de fanfare, dansgroep en een koor, het leven en de avonturen van deze groep uitermate boeiende mensen. Reis met hen, voorzien van de ‘walenzak’, naar de ‘biet’. 

wo 28 aug 2024 - 20.30u Chiroheem Rillaar
do 29 aug 2024 - 20.30u Chiroheem Rillaar
vr 30 aug 2024 - 20.30u Chiroheem Rillaar
za 31 aug 2024 - 20.30u Chiroheem Rillaar
zo 01 sep 2024 - 20.30u Chiroheem Rillaar

Tickets: 15€ (te koop vanaf 1 juni)

 

Expo Seizoenarbeid

Rillaar was van het midden van de 19de eeuw tot in de jaren 1960 een echt seizoenarbeidersdorp. Seizoenarbeiders oogsten en dorsten graan, werkten in ‘den biet’ en plukten erwten en bonen, maar ze werkten ook in conserven- en suikerfabrieken, als steenbakkers en in de mijnen.

Ter gelegenheid van de evocatie organiseren de partners Centrum Agrarische Geschiedenis, Gidsenbond en stad Aarschot een expo te bezichtigen in de Kortakker te Rillaar. Deze expo zal de verschillende aspecten van de seizoenarbeid in Rillaar en het ruime Hageland belichten. Ze vertelt het verhaal van de “bietenmannen” en “walenmannen”, van de seizoenarbeiderkalender, van buurttrams en treinabonnementen, van kost en inwoon en van priester, placeurs en vakbonden. In woord en beeld, en met objecten komt het verhaal tot leven. Authentiek materiaal zoals bietenvorken, pikhaken, zichten en de voorloper van de frigobox gaan er tentoongesteld worden. 

Welkom vanaf 19u00 in het gezellige dorp. 

Tekst Koen Huybens en Ilse De Keyzer 

Regie Geert Van den Broeck 

Productie Stad Aarschot 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Goed voor uw culturele gezondheid.