zien

standbeelden

Aarschot kan zich zonder veel schroom de Beeldenstad van het Hageland noemen. Doorheen het stadscentrum en de deelgemeenten zijn tientallen meesterwerken te ontdekken. Download hier de beeldenwandeling, deze wandeling in het stadscentrum brengt u langs alle highlights van onze stad.
 

 

begijnhof

Al vanaf midden 13de eeuw was er sprake van een groep vrome vrouwen, begijnen, in Aarschot. Ze woonden in de schaduw van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. De begijnen gingen simpelic ende tamelic ende niet curieuselick gekleed en vielen onder de bescherming van de Brabantse hertogen.
In de 15de en 16de eeuw had het begijnhof heel wat te lijden onder de militaire bezettingen en oorlogen. Het werd geplunderd en in brand gestoken. Volgens een officieel rapport van 1580 was de begijnhofkerk afgebrand tot op de steene muren, van binne berooft van alle houtwerck, ornamente als andersints, soo datalles schroomlijk is te aanschauwen. De eerste begijntjes keerden in 1609 vanuit Leuven terug. De gebouwen werden toen in verschillende fasen weer opgebouwd en in 1763 voltooid.
Uit die tijd werd slechts één vleugel bewaard. Deze werd geklasseerd en volledig gerestaureerd. Al de andere gebouwen zijn verdwenen of vernieuwd. Het heropgebouwde begijnhof maakt nu deel uit van het woonzorgcentrum Sint-Rochus.

Onze-Lieve-Vrouwekerk

Dit imposante gotische gebouw werd opgetrokken tussen 1337 en 1450. De toren is 85 meter hoog en bestaat net zoals de rest van de kerk uit drie steensoorten: ijzerzandsteen uit de plaatselijke steengroeven, witte kalksteen van Gobertingen en baksteen. De afwisselende ijzerzandsteen en witte kalksteen worden speklagen genoemd.

Vredesbeiaard
Op 11 november 2018 werd de Vredesbeiaard van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Aarschot officieel ingehuldigd.

Een bezoek aan de westertoren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk is een unieke ervaring. Tijdens de beklimming kan je de eerste kamer van de toren bezoeken. Hier kom je meer te weten over de geschiedenis van de gotische kerk tijdens de oorlogen. Vanuit het raam kan je uitkijken over de getijdeheuvel en heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Na een beklimming van 200 treden kom je op de derde verdieping bij de indrukwekkende Vredesbeiaard. De klokken hebben elk een unieke versiering.

Openingsuren
Maandag 10u – 11u 30
Dinsdag 10u – 11u 30
Woensdag 9u-- 12u
Donderdag 10u – 11u 30
Vrijdag 10u – 11u 30
Zaterdag 9u – 12u
Zondag 9u – 12u

grote markt

Het marktplein, met een oppervlakte van 1936 m², werd vermoedelijk aangelegd in de 14de eeuw. Op de Grote Markt vonden vroeger de bijzondere gebeurtenissen plaats. Hier werden de officiële mededelingen gedaan, hier stonden de belangrijkste gebouwen zoals het stadhuis, de lakenhalle en de gildehuizen. Sinds circa 1200 wordt de wekelijkse markt hier gehouden, die in 1462 een charter van Antoon van Croy kreeg.

De zuidelijke huizenrij
Op het balkon van het voormalige herenhuis van burgemeester Jozef Tielemans werd op 19 augustus 1914 de Duitse officier Stenger doodgeschoten, vermoedelijk door eigen soldaten. De bevelhebber was niet erg geliefd bij de Duitse troepen. De Duitsers beweerden echter dat de Aarschottenaren geschoten hadden. Het gevolg was een bloedige repressie waarbij meer dan 170 burgers werden gedood en het stadscentrum in de as werd gelegd, alsook de zuidkant van de Grote Markt. De wederopbouw van de huizen gebeurde in een soort Vlaamse-Renecaissancestijl. De trapgevels en de baksteenarchitectuur zijn typerend voor de jaren 1920-1925.

molens

Aarschot kan je gerust de molenstad van het Hageland noemen. Elke deelgemeente heeft een eigen molen. In totaal kan je zes molens bezichtigen: drie windmolens en drie watermolens. In het stadscentrum vind je de prachtig gerestaureerde ’s Hertogenmolens. Even buiten de stad vind je de pas gerestaureerde molen van Schoonhoven. Te Rillaar bevindt zich de molen van Leefdael. Het zijn alle drie watermolens. In de deelgemeente Gelrode vind je de windmolen “Moedermeulen” en te Langdorp de “Heimolen”. Ourodenberg heeft zijn “Witte molen”. Alle molens zijn maalvaardig en te bezichtigen behalve de “Witte molen” waarvoor er ook restauratieplannen zijn.

Zin in een fietstocht langs de molens? Bekijk hier de Molenroute

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Goed voor uw culturele gezondheid.