educatieve lessen

GEEN EDUCATIEVE LESSEN VOOR DE 1ste EN DE 2de  GRAAD IN HET MUSEUM WEGENS VERBOUWINGSWERKEN.

ENKEL DIDACTISCH PAKKET VOOR DE DERDE GRAAD DAT WORDT UITGELEEND.

Het gelijkvloers van het Stedelijk Museum wordt momenteel gerenoveerd en zal vermoedelijk terug open zijn eind juni 2024.

 

Het Stedelijk Museum belicht de geschiedenis van de stad Aarschot, met bijzondere aandacht voor Aarschot als martelaarsstad, de invloed van de Demer en de herintroductie van het typische Aarschotse bier, de Aarschotse Bruine.

Steeds meer scholen zijn het er over eens dat het Stedelijk Museum van Aarschot een educatief middel bij uitstek is. Het unieke aan een museumles ligt in het direct contact met authentieke voorwerpen.

Het zal zeer boeiend worden, maar minstens even inspannend: het geheel is degelijk gestructureerd en biedt doorleefde informatie, dat maakt de ervaring voor kinderen enorm verrijkend.

Er is veel geïnvesteerd in de kwaliteit van de didactische middelen. Voor iedere graad van de lagere school staat er een ander thema centraal. Elk spel sluit aan bij de eindtermen.

Het is bovendien belangrijk dat kinderen op een goede manier met het museum kunnen kennismaken. Een aangenaam eerste contact kan het begin zijn van een museumvriendelijke houding.

De leerkracht begeleidt het bezoek samen met de gids. Tijdens de activiteiten "assisteert" de leerkracht de educatief medewerkster die de activiteit coördineert.

De educatieve lessen dienen minstens 2 weken op voorhand gereserveerd te worden op het nummer 016/56 84 51 of via museum@aarschot.be

1ste graad : Over overgrootmoeder

De leerlingen maken kennis met voorwerpen uit het dagelijkse leven in overgrootmoederstijd (eind 19de - begin 20ste eeuw). Het spel wordt gespeeld in duo's. Elk duo krijgt een foto van een voorwerp. Deze foto is de moderne versie van een voorwerp uit die tijd. De voorwerpen van vroeger liggen in houten dozen in enkele museumzalen. De leerlingen maken een knutselwerkje waarmee ze kunnen tonen waarvoor het voorwerp in de doos vroeger werd gebruikt.

  • Duur : 1u30 - enkel op dinsdag
  • Prijs : 0,60 euro/leerling

2de graad : Wonen in de oorlog

Een informatief spel over het leven in Aarschot voor en tijdens Wereldoorlog I en Wereldoorlog II. De bedoeling is het leren ervaren hoe het was in Aarschot te leven tijdens de oorlog. Komen ze zonder kleerscheuren door de oorlog met zijn bombardementen, terreur en verzet ?

  • Duur : 1u30 - enkel op dinsdag
  • Prijs : 0,60 euro/leerling

3de graad : Mysterie van de bloednacht

Van 16 november 2020 kan de derde graad van het lager onderwijs een didactisch stadsspel uitlenen. Al spelenderwijs beleven de leerlingen wat de oorlog betekend heeft. Concurrerende groepjes van een klas dienen het "Mysterie van de bloednacht" op te lossen. Handigheid, rekenwerk en flink nadenken zijn de nodige mix om het raadsel te ontrafelen.

Gelieve op voorhand te reserveren en af te halen in het museum.

Gratis.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Goed voor uw culturele gezondheid.