groepen

Gasthuisapotheek

Na een jarenlange restauratie werd het uitzicht van de apotheek hersteld zoals de ruimte er uit zag bij haar opening in 1767. De stad Aarschot kon voor de renovatie terug vallen op een ondersteuning van de Vlaamse Overheid.

De Gasthuisapotheek is één van de oudst bewaarde historische apotheken van het land. Met haar groenblauwe kleur, bladgouden opschriften, haar rococo-ornamenten en talloze potjes vijzels, pillendoosjes en medisch materiaal vormt het een uniek stukje erfgoed.

Op geregelde basis zal de apotheek worden opengesteld voor het publiek. Ook zal ze bij tijd en wijl dienst doen als extra ticketbalie bij activiteiten van het cultuurcentrum.

Bezoek de Vredesbeiaard

Op 11 november 2018 werd de Vredesbeiaard van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Aarschot officieel ingehuldigd.

Een bezoek aan de westertoren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk is een unieke ervaring. Tijdens de beklimming kan je de eerste kamer van de toren bezoeken. Hier kom je meer te weten over de geschiedenis van de gotische kerk tijdens de oorlogen. Vanuit het raam kan je uitkijken over de getijdeheuvel en heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Na een beklimming van 200 treden kom je op de derde verdieping bij de indrukwekkende Vredesbeiaard. De klokken hebben elk een unieke versiering. Zo kan je op één van de klokken een haiku ontdekken van voormalig Europees president Herman Van Rompuy.

Meer info en reservering via Toerisme Aarschot.
Een bespeling van de beiaard kan op aanvraag.

bezoek stadsbrouwerij

Een twee jaar durende zoektocht ging er aan vooraf maar vanaf nu kan het verdwenen streekproduct Aarschotse Bruine opnieuw geproefd worden. Kom binnen in ’t Bruine Café en ontdek de geschiedenis van de Aarschotse brouwerijen. Samen met de gids breng je ook een bezoekje aan de nieuwe stadsbrouwerij, daar wordt het brouwproces uit de doeken gedaan.

Ontdek hier de verschillende mogelijkheden voor groepen.

Bezoek de Sint-Rochustoren

Met een Middeleeuwse bril op onze neus op ontdekking in de Sint-Rochustoren te Aarschot (Grote Markt). De vrienden van den toren, een groep reenactors uit het Aarschotse, leiden jullie doorheen de late Middeleeuwen en beginnende Renaissance via het 3 verdiepingen hoge torentje.
Wist je dat deze toren, gebouwd in roestbruine ijzerstandsteen uit de streek, vroeger de stadswacht huisvestte? Ken je het verhaal van de Kasseistampers?
Via de tentoongestelde voorwerpen en boeiende verhalen van de reenactors maak je kennis met ridders, edeldames, jonkvrouwen, baljuwen, kunstschilders, boogschutters, chirurgijnen,..
Hoe waren de mensen in deze periode gekleed, welke wapens droegen ze? Wat kreeg men op het bord? Wat gebeurde er indien je iets had misdaan? Hoe sliepen ze, hoe speelden de kinderen? .. en nog vele andere weetjes.
Kortom, ontdek het wereldje en de manier van leven van de hoger geciteerde door een bezoek aan de Sint-Rochustoren. Meer info via toerisme@aarschot.be.

wandelingen door de stad

De gids ontvangt je in 't Bruine Café en neemt je na een korte inleiding mee naar het stadscentrum. Ontvangst met koffie en koek of taart is mogelijk, tarieven zijn te bekomen bij toerisme Aarschot.

De stadswandelingen voor groepen worden op maat samengesteld. Je kan ons telefonisch en via mail contacteren of kom gewoon even langs het infokantoor. Volgende bezienswaardigheden kan je opnemen in een stadswandeling.

’s Hertogenmolens
Dit unieke complex van verschillende molens kwam tot stand in het begin van de 16de eeuw in opdracht van Willem van Croÿ. De molens hadden toen drie functies: malen, tol heffen en het verdedigen van de stad. Nu doen de molens dienst als hotel en brasserie.

Onze-Lieve-Vrouwekerk
De kerk werd opgetrokken tussen 1337 en 1450. Ze werd gebouwd in een stijl die typerend is voor het Hageland, de Demergotiek. Deze stijl wordt gekenmerkt door het afwisselend gebruik van ijzerzandsteen en kalksteen, de zogenaamde speklagen, de blinde nissen en kapiteelloze pilaren. Het interieur van de kerk is een ware kunstschat. Je vindt er o.a. schilderijen van de Aarschotse schilder Pieter-Jozef Verhaghen en het unieke schilderij de "Mystieke Wijnpers" uit 1525. Het 16de eeuwse koorgestoelte, het doksaal, de kroonluchter (toegewezen aan Quinten Metsys), de 17de eeuwse communiebanken, de preekstoel en de barokke biechtstoelen lonen zeker de moeite.

Begijnhof
In de schaduw van de Onze-Lieve-Vrouwekerk bevindt zich het begijnhof, gesticht in de 13de eeuw. Na een woelig verleden van verwoestingen en ziektes werd het heropgebouwd in 1610. In 1763 was het vernieuwde bouwwerk voltooid. In 1863 werd de Statiestraat aangelegd, deze snijdt het begijnhof middendoor. Tijdens Wereldoorlog II zijn enkel 's Hertogenmolens en een rij huisjes gespaard gebleven. De andere huisjes werden na de oorlog weer opgebouwd naar oorspronkelijk model en doen nu dienst als serviceflats voor senioren.

Het Gasthuis
Tijdens de 12de en 13de eeuw kende Aarschot een onrustige tijd. De stad werd zwaar op de proef gesteld door allerlei ziekten en rampen. Tijdens deze periode werd het Aarschotse gasthuis opgericht. In de 15de en 16de eeuw had het gasthuis, net als heel Aarschot, te lijden onder militaire bezettingen en oorlogen. Het gasthuis werd opnieuw opgestart midden 17de eeuw onder leiding van de grauwzusters-franciscanessen. In 1840 werd het burgerlijk gasthuis gebouwd, de oude kapel uit 1655 werd begin 20ste eeuw vervangen door een neogotische kapel. Na de restauratie en de moderniseringswerken (1965) werd er een moederhuis en een rust- en verzorgingstehuis gebouwd.

Het Gasthuis vandaag
De Gasthuissite werd omgetoverd tot een hoogstaande culturele site. Het voormalige gasthuis werd omgevormd tot cultuurcentrum Het Gasthuis. Het moederhuis huisvest nu een prachtig museum en de Dienst Toerisme Aarschot. De Stedelijke Openbare Bibliotheek kreeg een plaats in het vroegere rust- en verzorgingstehuis. Samen met de gidsen kan je een kijkje nemen achter de schermen van het cultuurcentrum, door de gangen van het voormalig klooster dwalen of het Stedelijk Museum bezoeken.

Citygolf

Zin om te swingen in het levendige Aarschot? Dat kan met City Golf! City Golf zijn begeleide stadstours waarbij de groep al golfend langsheen de mooiste plekken van Aarschot trekt. Onderweg zal de begeleiding leuke weetjes en feitjes over de bezienswaardigheden vertellen en worden er uitdagende opdrachten voorgeschoteld. Kroon jezelf tot winnaar en leg het parcours in minders lagen af dan collega’s, vrienden of familie. Door de diverse opdrachten zal City Golf voor iedereen leuk zijn. Bovendien is voorkennis van golf niet vereist en is City Golf zeer laagdrempelig. Mikken doen we naar fonteinen, zitbanken, roosters en een mobiel vlaggetje. Klaar voor een ontspannende tour door Aarschot? Kom dan City Golf beleven.

Er zijn 2 formules beschikbaar:

De tour van 6 holes (2u) is uitermate geschikt als teambuilding, incentive en bedrijfsuitstap en ideaal te combineren met een diner, vergadering, e.d.
De tour van 9 holes (3u) is ideaal om een langere periode actief te zijn.

City Golf in Aarschot is beschikbaar vanaf 10 en kan tot max. 50 personen georganiseerd worden. De tours gaan van start aan de Demervallei en vormen een lus zodat de groep eindigt op de plaats van start. Er kan City Golf geboekt worden van maandag t.e.m. zaterdag om 10u, 14u en 17.30u. Graag afwijken van deze vaste uren? Als de planning het toelaat met veel plezier.

Ontdek hier het aanbod van City Golf.

themawandelingen

Beeldenwandeling
Aarschot heeft zijn naam beeldenstad zeker niet gestolen. Doorheen het stadscentrum vind je meer dan 30 beelden terug. De achterliggende verhalen worden door de gidsen uit de doeken gedaan. Ben je nieuwsgierig naar deze beelden? Neem dan hier een kijkje.

De Aarschotse molens
Aarschot mag je gerust de molenstad van het Hageland noemen. Het pittoreske stadje aan de Demer telt maar liefst zes molens waarvan drie windmolens en drie watermolens. Elke deelgemeente heeft haar eigen molen. Zo heb je in Langdorp de prachtige Heimolen, in Gelrode pronkt de Moedermeule op de Hondsheuvel en in Rillaar ligt de prachtige Molen te Leefdaele verscholen. Deze molens zijn nog maalvaardig; op afspraak komt een molenaar de kunsten van het malen demonstreren. In het centrum van de stad vind je de gerestaureerde ’s Hertogenmolens. Deze molen heeft zijn authenticiteit niet verloren nadat er een nieuwe bestemming aan gegeven werd. Nu kan je er genieten van een lunch in de brasserie of zelfs de nacht doorbrengen in het hotel. Samen met de gidsen kan je hart van de Aarschotse molens ontdekken. Wat werd er gemalen? Wat maakt deze molen zo uniek? Je komt het allemaal te weten tijdens het bezoek.

Wederopbouw na Wereldoorlog I
19 augustus 1914, een dag die Aarschot nooit zal vergeten. Na een hevige tegenstand van het Belgische leger vielen de Duitsers Aarschot binnen. Hierbij werden een dertigtal burgers vermoord en tientallen gewond. De burgers werden uit hun huizen gehaald en samengedreven op de markt en aan de Demer. Na een tussenkomst door burgemeester Tielemans werden de burgers vrijgelaten. Maar dan sloeg het noodlot opnieuw toe. 's Avonds barstte een wilde schietpartij los door Duitse soldaten in de hoofdstraten van Aarschot en werd de Duitse kolonel Stenger vermoord. De Aarschottenaren werden als schuldigen aangewezen. De gevolgen van de Duitse inval waren dramatisch: meer dan 170 burgers, waaronder enkele kinderen en burgemeester Tielemans, werden vermoord. De stad werd geplunderd en in brand gestoken. Het stadhuis en het eeuwenoude archief verdwenen samen met 386 huizen in de vlammenzee. De heropbouw gebeurde onder leiding van architect Pladet, er werd een urbanisatieplan opgesteld. De gids neemt je mee naar de historische plekjes en beschrijft het leed en de heropbouw van de stad.

Natuurwandelingen
Samen met de Demer vormt Aarschot de grens tussen de arme zandgronden van de Kempen en de rijke bodem van het Hageland. De overgang is duidelijk te zien in de natuurgebieden rondom Aarschot. Je kan al deze natuurschatten samen met een medewerker van Natuurpunt ontdekken. Volgende gebieden zijn zeker een bezoekje waard:
- Langdonken, een paradijs voor zeldzame soorten fauna en flora;
- Speelhoven, een heuvelachtig gebied genoemd naar de oudste nog bestaande heerlijkheid van Aarschot;
- Molenheide, een prachtig geklasseerd landschapsgebied bestaande uit heidevelden met centraal de Heimolen;
- Achter Schoonhoven, één van de laatste open vlaktes van de Demervallei met heischrale graslanden;
- Vorsdonkbos –Turfputten, een uitgestrekt elzenbos met moerassen, turfputten en bomkraters.

Ontdek het Hageland

Wil je Aarschot bezoeken als onderdeel van een bezoek aan het Hageland? De Hagelandgidsen staan klaar om samen met jou een leuk bezoek te plannen!

Praktisch

Eetgelegenheden voor groepen (onder voorbehoud van wijzigingen)

 

Bonaar
Sint-Niklaasberg 3
3200 Aarschot
016 55 10 09
www.bonaar.be
tot 30 personen

‘s Hertogenmolens
Demerstraat 1
3200 Aarschot
016 44 86 01
tot 100 personen

De Zwaan
Grote Markt 43 - 3200 Aarschot
016 19 83 92
www.dezwaanaarschot.be
tot 40 personen
Brasserie Kombinné
Jan Van Omhemstraat 3
3200 Aarschot
016 44 78 58
www.kombinne.be
tot 20 personen

Den Abricot
Schaluin 95
3200 Aarschot
016 56 10 82
info@abricot.be
tot 50 personen

Harte troef
Theo De Beckerstraat 33
3200 Aarschot
016 41 89 98
www.hartetroef.be
Vanaf 13 personen menu op maat
‘t Wit toreke (net buiten centrum)
Ter heidelaan 97
3200 Aarschot
016 56 15 71
www.twittoreke.be
tot 150 personen
Den Hofnar (net buiten centrum)
Langdorpsesteenweg 133
3200 Aarschot
016 84 44 01
www.brasseriedenhofnar.be
tot 32 personen
Brasserie 89 (net buiten centrum)
Diestsesteenweg 89
3200 Aarschot
016 43 41 79
info@brasserie89.be - www.brasserie89.be
tot 20 personen
 

Gasthof ter venne
Diepvenstraat 2
3201 Langdorp
016 56 43 95
www.tervenne.be
tot 230 personen

 










 

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Goed voor uw culturele gezondheid.