een vraag ?

Heb je een (veelgestelde) vraag ? Wellicht vind je hier een antwoord.  


Niet gevonden wat je zoekt ?

Neem contact met de bib op het nummer 016 56 86 05
of mail naar bibaarschot@bibliotheekaarschot.be
De bib stelt een uitgebreide brochure ter beschikking.
Vraag ernaar aan de balie.

  


Identiteit en opdracht

De Openbare Bibliotheek van Aarschot wil een open en laagdrempelig huis voor alle burgers zijn, waar iedereen in een geest van objectiviteit en vrij van levensbeschouwelijke, politieke en commerciële invloeden terecht met vragen over kennis, cultuur, informatie en ontspanning.

De Openbare Bibliotheek van Aarschot wil met een uitgebreid, actueel en gevarieerd aanbod zoveel mogelijk klanten bereiken. Ze stimuleert op een dynamische wijze cultuurspreiding en cultuurparticipatie, in een aangepaste infrastructuur en met de hulp van voldoende, gemotiveerd, bekwaam en klantvriendelijk personeel.

De Openbare Bibliotheek van Aarschot wil een kruispunt van informatie en documentatie, een ontmoetingsplaats, een bron voor de permanente ontwikkeling en een knooppunt van het sociaal-cultureel gebeuren in de stad Aarschot en de wijdere omgeving zijn.


Kan ik het reglement van de bibliotheek inkijken ?

De bib beschikt over een reglement in artikelvorm. Vraag ernaar aan de balie.

Nog meer info nodig ? Onze informatiebrochure is er speciaal voor jou. Al wie als nieuwe lener inschrijft, ontvangt een exemplaar. 


Wat moet ik doen om me in te schrijven ?

Breng zeker je identiteitskaart mee (of kom samen met je ouders als je nog geen identiteitskaart hebt). We overhandigen je een nagelnieuwe lidkaart en je kan onmiddellijk aan de slag.

Het lidgeld voor volwassenen bedraagt € 5,00 per jaar. Jongeren onder de 18 jaar en 65-plussers betalen geen lidgeld.

Ben je verhuisd ? Laat het ons weten zodat we het kunnen aanpassen.

Je kan zelf je persoonlijke gegevens controleren door je aan te melden via de catalogus.


Hoeveel materialen mag ik meenemen per lidkaart ?

Je mag in totaal 15 materialen per lidkaart meenemen, ongeacht het soort materiaal (bv. 7 boeken, 5 dvd's en 3 tijdschriften).


Hoe lang mag ik mijn materialen houden ?

Alle materialen, d.w.z. boeken, luisterboeken, tijdschriften, cd's, taalcursussen, dvd's, dvd-boxen, Daisyspelers en Daisyboeken mag je 3 weken houden. 

Tijdens de zomervakantie is de uitleentermijn voor alle materialen 6 weken.

Je mag alle materialen maximaal 3 keer verlengen, met een maximum van 60 dagen. Opgelet : voor een verlenging van cd's, dvd's en taalcursussen betaal je telkens leengeld.


Hoeveel moet ik betalen ?

Als volwassene (ouder dan 18 jaar en jonger dan 65 jaar) betaal je € 5,00 lidgeld per jaar.

Als jongere (jonger dan 18 jaar) of als 65-plusser, betaal je geen lidgeld.

Als je je lidkaart kwijt bent, betaal je € 2,00 voor een nieuwe kaart.

Boeken en tijdschriften lenen is gratis. Het leengeld voor cd's is € 0,50 (per schijfje), voor dvd's € 1,25 (per schijfje), voor dvd-boxen € 3,00 en voor taalcursussen € 2,50.

Ben je te laat? Dan betaal je boete.
De boete voor boeken, tijdschriften, cd's en taalcursussen bedraagt € 0,05 per eenheid per dag (uitgezonderd zondagen en sluitingsdagen). Voor dvd's, dvd-boxen en taalcursussen bedraagt de boete € 0,20 per eenheid per dag.

Een reservering kost € 0,50 bij afhaling van het materiaal.

Aan de balie kunnen fotokopieën en prints gemaakt worden tegen € 0,10 per blad A4 (€ 0,20 voor een A3). Fotokopieën en prints in kleur kosten € 0,70 per blad A4 (€ 1.40 voor een A3).


Hoe kan ik een boek reserveren ?

Je kan elk materiaal laten reserveren aan de balie of je doet het zelf via de catalogus door je aan te melden met je lenernummer en geboortedatum (of je rijksregisternummer als je enkel je IDkaart hebt).

 • Typ de gegevens van het materiaal dat je wilt reserveren in de zoekbalk (vb. de titel.  Let hierbij op de schrijfwijze!)
 • klik op de titel van het materiaal zodat je de detailinformatie te zien krijgt
 • klik op 'reserveren' in de linkerkolom

De bib verwittigt je bij voorkeur via e-mail als het gereserveerde werk klaar ligt.  Zorg er dus zeker voor dat we beschikken over een geldig emailadres.  Heb je geen emailadres?  Dan verwittigen we je per telefoon.

Afhalen kan in de bibliotheek binnen de 10 dagen. Je reservering vervalt als je het werk niet afhaalt na 10 dagen of als je ons laat weten dat je het niet meer nodig hebt.

Een reservering kost € 0,50 bij afhaling.
 

Hoe kan ik mijn ontleende materialen verlengen ?

Er zijn drie manieren om je materialen te verlengen :

 • kom naar de bib met je lidkaart en verleng je boeken, tijdschriften en cd's verlengen aan de selfscan.

 • of surf naar de catalogus en verleng zelf vanaf thuis

  • meld je aan met je lenersnummer en geboortedatum

  • kies 'Gebruikersactiviteiten'

  • kies 'Mijn uitleningen met  verlengmogelijkheid'

  • klik het materiaal aan dat je wilt verlengen

  • check nadien of de datum inderdaad is aangepast

 • of bel tijdens de openingsuren naar de bib en wij verlengen voor jou

Boeken, tijdschriften en cd's worden steeds voor 3 weken verlengd (6 weken tijdens de zomervakantie). Alle andere materialen kunnen niet verlengd worden.

Opgelet! Voor een paar materialen betaal je leengeld (cd's, dvd's en taalcursussen).  Wanneer je deze materialen verlengt, betaal je opnieuw leengeld. Dat wordt aangerekend bij het volgende bibliotheekbezoek, evenals eventuele boetes.

Boeken, tijdschriften en cd's kunnen maximaal drie keer verlengd worden, met een maximum van 60 dagen. Daarna dien je ze terug te brengen naar de bibliotheek.

Werken die gereserveerd zijn door andere lezers breng je terug als de lopende uitleentermijn verstreken is. Je kan ze immers niet verlengen.
 

Kan ik ook kranten en tijdschriften lenen ?

In de leeszaal van de bibliotheek liggen verschillende dagverse kranten (De Standaard, De Morgen, Gazet van Antwerpen, Het Nieuwsblad, De Tijd, Het Laatste Nieuws en Le Soir) die je ter plekke kan lezen. Ze mogen echter niet ontleend worden. Je kan wel kopies nemen aan de balie.

Tijdschriften kan je ontlenen, behalve het meest recente nummer.


AVM, wat is dat ?

AVM staat voor Audiovisuele Materialen. Dat zijn de cd's, dvd's, dvd-boxen en taalcursussen.

Je mag maximaal 15 stuks meenemen per kaart. 

Cd's, dvd's, dvd-boxen en taalcursussen mag je 3 weken houden (6 weken tijdens de zomervakantie).

 

Kan ik in de bib ook surfen ?

Het gebruik van internet is mogelijk en is volledig gratis.

Op het gelijkvloers vind je twaalf publieke internetcomputers. Daarvan zijn er twee uitgerust met Microsoft Office (met onder meer Word, Excel en PowerPoint). Deze computers werken op het besturingssysteem Windows 10.

In de bib kun je gebruik maken van draadloos internet waarmee je doorheen het hele gebouw draadloos kan surfen.  Gebruik het WIFInetwerk 'Stad Aarschot Hotspot'.

Surf je bij ons voor het eerst ? Onze baliemedewerkers helpen je graag verder.

 

Wat is de afdeling Plaatselijke Geschiedenis ?

De afdeling Plaatselijke Geschiedenis bevat allerlei materialen over Aarschot en het Hageland. Je vindt er unieke documenten, (oude) kaarten, tijdschriftenartikels, foto's en boeken.  Het SADA (Stedelijk Archief en Documentatiecentrum Aarschot) beheert deze afdeling.

Je kan dit materiaal inkijken onder begeleiding. SADA  bevindt zich op de tweede verdieping van de bibliotheek en is geopend op dinsdagen. Wil je de afdeling plaatselijke geschiedenis raadplegen, bel of email voor een afspraak : 016 58 50 19 of sada@aarschot.

 

Oeps, ik heb iets kwijtgespeeld of beschadigd. Wat nu ?

Ben je een boek kwijt en heb je het na een grondige speurtocht niet teruggevonden ? Is een materiaal beschadigd geraakt in jouw bezit ? Meld dit zo snel mogelijk aan de balie of telefonisch. Wij bepalen de vergoeding voor het beschadigde of verloren werk.

Zie je dat een werk beschadigd is voordat je het meeneemt ? Meld het aan de balie, zodat we er nota van kunnen nemen. Doe je dat niet, dan kan de beschadiging jou aangerekend worden.

 

Ik heb een verzoek tot aanschaf.

Een bibliotheekcollectie is voortdurend in beweging, want aankopen en afvoeren is een kerntaak van elke eigentijdse bibliotheek. 

Vind je dat een bepaald boek of audiovisueel materiaal onmisbaar is in de bib, laat het ons weten. Meld het aan de balie of mail ons op bibaarschot@bibliotheekaarschot.be

Je kunt ervoor kiezen om het materiaal te reserveren (€ 0,50). Van zodra het nieuwe werk aanwezig is, laten we jou dat persoonlijk weten.    

 

Is er een leesgroep in de bib ?

Heb je na het lezen van een goed boek wel eens het gevoel: hier zou ik graag met andere lezers over praten ? Dat kan in onze bibliotheek.

Sinds begin 2020 heeft de bibliotheek haar eigen leesclub.  We komen vier keer per jaar samen om over een pas gelezen boek te praten. Het accent ligt niet zozeer op de bespreking van de literaire kwaliteiten van het boek, maar vooral op wat wij van dit boek vonden en wat het bij ons teweeg heeft gebracht.

Info : marleen.vercammen@bibliotheekaarschot.be

 

Wat is SADA ?

SADA staat voor Stedelijk Archief en Documentatiecentrum Aarschot.

De instelling bevindt zich op de tweede verdieping van de hoofdbibliotheek. Ze vergaart en ontsluit archiefmateriaal (documenten, foto's, audio-visueel materiaal en zo meer) via haar Archiefbank Hageland.

Voor meer info : www.sada.be

 

Coronamaatregelen - Welke aangepaste diensten biedt de bib?

De bibliotheek is open maar heeft een aangepaste werking opgezet.  Meer informatie over onze aangepaste diensten vind je hier.

 


Niet gevonden wat je zoekt ?

Neem contact met de bib op het nummer 016 56 86 05
of mail naar bibaarschot@bibliotheekaarschot.be
De bib stelt een uitgebreide brochure ter beschikking.
Vraag ernaar aan de balie.

 


 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Goed voor uw culturele gezondheid.