B. Vanden Broecke, V. Dhaenens & V. Stuer / KVS

Rexit!

Theaterzaal Tickets
BASISPRIJS: € 18 - Kansentarief 24/25: € 3.6

Een allesbepalend moment, een tragisch misverstand of twee fundamenteel onverzoenbare visies op hoe het land zich moet opstellen tegenover de Duitsers. 

Mei 1940, de Duitse overwinning lijkt onoverkomelijk. Zodra het leger uitgeteld is, komen de regering en de koning lijnrecht tegenover elkaar te staan over de te volgen politiek. De regering vlucht, de koning blijft. Het conflict zal de hele bezetting lang blijven malen, wringen, rijpen. Vooral tussen Leopold en zijn buitenlandminister Paul-Henri Spaak is de wrok groot, de generatiegenoot waarmee hij voor de oorlog zo close geworden was en die sindsdien een sleutelrol is gaan spelen in de wereldpolitiek. Het zal tien jaar duren eer de strijd tussen hen beslecht is. Niet met een compromis, maar met een volksraadpleging die elke Belg dwingt kant te kiezen en het land tot op de rand van de burgeroorlog brengt. 

De botsing tussen Spaak en Leopold is niet alleen de confrontatie van twee figuren die tijdens de oorlog andere keuzes maakten, maar van twee verschillende persoonlijkheden en tegenstrijdige wereldbeelden. Het vormt de oerknal waaruit onze hedendaagse democratie geboren wordt. 

Na Onbezongen, een vlijmscherpe filering van het politieke wezen, schrijft Vincent Stuer (politiek woordvoerder en speechschrijver) samen met Valentijn Dhaenens en Bruno Vanden Broecke aan Rexit. Samen kruipen zij onder het vel van de historische figuren Spaak en Leopold III. Voor je ogen worden iconen mensen zoals jij en ik. 


Regie & spel, Bruno Vanden Broecke & Valentijn Dhaenens 
Tekst, Valentijn Dhaenens, Vincent Stuer & Bruno Vanden Broecke 
Concept, Vincent Stuer 
Kostuumontwerp & Scenografie, Chloé Wasselin-Dandre 
Productieleiding, Ella De Gregoriis 
Toneelmeester, Lieven Symaeys 
Lichtontwerp, Geert Drobe 
Compositie & Geluidsontwerp, Patrick Van Neck 
Dramaturgie, Dina Dooreman 
Boventiteling, Inge Floré 
Vertaling, Trevor Perri (NL > EN) & Anne Vanderschueren (NL > FR) 
Speciale dank aan Els De Witte, Mark Eyskens & Rik Van Cauwelaert 

Met dank aan de Taxshelter van de Belgische Federale Overheid via BNPPFFF productie KVS coproductie Perpodium 


Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Goed voor uw culturele gezondheid.