Berlin

The making of Berlin

Theaterzaal
uitverkocht
ruilbox/wachtlijst
BASISPRIJS: € 18 - Kansentarief 24/25: € 3.6

The making of Berlin is een portret van een stad, opgebouwd rond het uitzonderlijke verhaal van Friedrich Mohr, een Berliner die tijdens WOII als orkestregisseur – de “roadie” van het orkest – bij de Berliner Philharmoniker werkte. The making of Berlin – met live hoornmuziek – biedt een ongefilterde blik op BERLINs werkproces maar toont vooral ook het relaas van een van de “onmoedigen” die niet rechtstond toen Joodse medemuzikanten en vrienden uit het orkest werden gezet. The making of Berlin is het laatste luik uit de Holoceencyclus, waarin BERLIN de voorbije twintig jaar verschillende stadsportretten maakte. 

BERLIN helpt Mohr om een onvervulde droom alsnog te realiseren. Op het einde van WOII beslist de dirigent van de Philharmoniker om Siegfrieds Treurmars uit Wagners Götterdämmerung nog eenmaal op te voeren. De uitvoering zal live worden uitgezonden op de Duitse staatsradio. Repeteren met het hele orkest op één locatie blijkt al snel te gevaarlijk door aanhoudende bombardementen. De dirigent deelt het orkest daarom op in zeven segmenten en laat hen in aparte bunkers repeteren. De haperende (opname)techniek gooit roet in het eten. Het is de ultieme wens van Mohr om het technische hoogstandje vijfenzeventig jaar na datum uit te voeren zoals initieel gepland. De Götterdämmerung zal vanuit zeven bunkers tegelijk gespeeld worden, én integraal te horen zijn op de radio. Een huzarenstukje waarvoor BERLIN de hulp inroept van o.a. Chantal Pattyn en radiozender Klara, het orkest van Opera Ballet Vlaanderen en de Duitse acteur Martin Wuttke (bekend van Tarantino’s Inglourious Basterds). 

Theater- en filmmaakster Fien Leysen registreert het creatieproces voor een behind the scenesdocumentaire. Haar beelden belanden uiteindelijk ook in de voorstelling. Gaandeweg ontdekt de toeschouwer samen met BERLIN dat het verhaal van Mohr bol staat van de onjuistheden en hij het onherstelbare lijkt te willen herstellen. Hoe rekbaar is de waarheid in de zoektocht naar een slotakkoord? 

"De geniale theaterfilm The making of Berlin overdondert van begin tot eind: een misleidend meesterwerk." – De Standaard ***** / Top 10 beste voorstellingen van 2022 


In de pers

⭐⭐⭐⭐⭐ Top 10 beste voorstelling 2022

De Standaard
“De geniale theaterfi lm The making of Berlin overdondert van begin tot eind: een misleidend meesterwerk"

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Goed voor uw culturele gezondheid.